Saturday, August 22, 2009

Eettisyyttä, estetiikkaa vai molempia?

Aikuisten vaatebisneksessä on jo pitkään ollut itsestäänselvyys, että eettinen ja ekologinen muoti voi olla myös luksusta ja tyylikästä, kaukana "viherpiipertäjien" hörhövaatteista. High-end-ekovaatemerkkejä onkin jo pilvin pimein.

Itse olen viime vuosina pyrkinyt suosimaan kotimaisuutta, ekologisuutta ja eettisyyttä. Vaihtoehtoja onkin ollut runsaasti kun pop ovat olleet kierrätysmatskut, retrot, räikeät värit, frotee ja velour. Uusia yrittäjiä ja brändejä on viime vuosina noussut kuin sieniä sateella: Metsola, Muru, Riemukas, Aarrekid, you name it...

Nyt kun itse olen jossain määrin siirtymässä hempeämpään ja pastellisempaan tyyliin, eettisiä vaatteita lapsille onkin vaikeampi löytää. Monet esim. tanskalaiset ihanuudet ovatkin Made in China minimaalisin tuotantokustannuksin, vaikka katetta vaatteissa löytyykin ihan kiitettävästi. :( Poikkeuksen tekee Drappa Dot, yksi suosikeistani! Vaatteet ommellaan Euroopassa, reilun kaupan standardit kuuluvat asiaan ja kaiken lisäksi  ne ovat aivan mielettömän kauniita.

Suomalaisista lastenvaatteista Kiertin tyyli- ja värimaailma on ehkä eniten lähellä tämänhetkistä makuani. Lisää variaatiota siis kaipaisin suomalaiseen lastenvaate"skeneen"! (*vink vink* muuten esim. sinne Ainolan suuntaan! ;-) Kaikki ekohenkiset kuluttajat eivät diggaa kirkkaista väreistä, kierrätysretroista ja unisexeista kuitenkaan, niin hauskoja ja leikkimielisiä kuin ne ovatkin.

Vinkkejä tyylikkäistä ja eettisistä lastenvaatteista otetaan vastaan...

2 comments:

  1. Mistä tilaat Pappa Drotia? Miten koot, ovatko "isoja" vai "pieniä"?

    ReplyDelete
  2. Suomesta pääasiassa Punavuoren Peikosta ja Sisukkaalta olen tilannut. Tanskasta esim. täällä on aika hyvät ja kattavat valikoimat: http://www.trend2kids.dk/. Täältä http://www.shoppingmamma.dk/maerke.asp?ID=85 löytyy myös muita DD:tä Tanskassa myyviä verkkokauppoja. :)

    Syys- ja talvimallistoa olen odotellut jo aikas monta viikkoa, mutta joka paikassa näkyy vain noita kesäjuttuja alessa. Toivotaan, että pian tulisi myös syysuutuuksia saataville!

    Niin, ja ne koot... Meillä 3v neidillä pääosin 3-koko nyt käytössä, joten aika lailla vastaavat ikävuotta nuo koot. Poikkeuksen teki tämän kesän ihanuus Silky Leaf -mekko. Tilasin ensin neloskoon ja oli ihan hillittömän iso, ehkä ekaluokkalaiselle sopiva tms. :D Sitten tilasin kolmosen ja sekin on melkoisen iso teltta leveä ja lähes nilkkoihin asti, toivottavasti ensi kesänä jo sopii vähän paremmin... Sen sijaan samanmallisissa velourmekoissa 3-koko on nyt ihan passeli.

    ReplyDelete