Monday, September 13, 2010

Myrkkyä halvalla / The Toxins Return

Inhorealistisissa tunnelmissa alkavaan viikkoon...  Tekstiilituotannon epäkohdista on alettu puhua yhä enemmän, mutta aiheeseen liittyvät jutut ja dokumentit tuntuvat joka kerta yhtä järkyttäviltä. Täältä löytyvä Myrkkyä halvalla -dokumentti (The Toxic Returns) on melkoisen ajatuksia herättävää katsottavaa.

Black is beautiful?
Mustien vaatteiden värjäämiseen käytetään erityisen vahvoja myrkkyjä.

Lainaus uusimusta.fi -sivustolta:

"Ulkolinja-dokumentti Myrkkyä halvalla (The Toxins Return, Saksa 2009) seuraa tuotteiden valmistuksessa käytettyjen myrkyllisten kemikaalien reittiä valmistusmaan kenttätyöntekijän käsistä, tullivirkailijoiden ja ahtaajien kautta aina kuluttajan vaatekaappiin asti.

Terveydelle vaarallisia kemikaaleja käytetään puuvillan käsittelyssä monessa kohtaa: valkaisussa, pesemisessä, pehmentämisessä, värjäämisessä, home- ja tuholaismyrkyissä puuvillan kasvatuksen ja vaatteiden pitkien kuljetusten aikana. Leluissa taas käytetään hormonien lailla elimistössä käyttäytyviä muovinpehmentimiä eli ftalaatteja ja myrkyllisiä väriaineita kuten atsovärejä. Saksassa 1700 lapsen virtsasta tehdyt kemikaalitestit paljastivat, että kaikissa oli myrkkyjäämiä. Toistan: kaikissa.

Myrkythän ovat näkymättömiä, joten on vaikea sanoa mitkä kontit ovat saastuneita. Yleensä ongelmia löytyy aasialaisista tekstiileistä. Euroopassa myydyistä vaatteista 90% on valmistettu Intiassa tai Kiinassa. Missään muualla maailmassa ei käytetä niin paljon torjunta-aineita kuin Intiassa. Lisäksi aasialaisten puuvillantuottajien ja vaatetehtaiden työntekijät eivät osaa lukea, joten varoitukset ja annostelu- ja käsittelyohjeet jäävät lukematta. Jotkut sairaalat ovatkin täynnä myrkytyspotilaita."

Loppuun vielä yksi positiivinen uutinen: H&M ja Levi's ovat sitoutuneet lopettamaan hengenvaarallisen hiekkapuhalluksen farkkujen tuotannossa. Asiasta uutisoi HS.

6 comments:

  1. H&M on muuten yllättävänkin sitoutunut ekologisempaan tuotantolinjaan. He esim. haluaisivat kaiken puuvillan ekona, mutta markkinat eivät tuota niin paljon. Turhaa Henkkaria aina mollataan, paljon isompia puutteita on moilla kalliilla eksklusiivifirmoilla.

    ReplyDelete
  2. jarna, totta - tuostahan on ollut kaikenlaisia eettisyysvertailujakin, että H&M on niissä menestynyt paremmin kuin esim. muut halpaketjut (ja monet kalliimmatkin). On niin iso firma jota tarkoin seurataan, että heidän on pakko ainakin yrittää panostaa näihin asioihin.

    ReplyDelete
  3. Mä uskon, että muutoksia myös tässä asiassa Aasian päässä tapahtuu, kun isot eurooppalaiset yhtiöt on siellä ja eurooppalaiset ottaa asian esille mediassa.

    Aasiassa ei ole minkään vallan turvallisuuskäsitettä olemassa, eikä työaikoja. Siksi maailmankauppa ihan varmasti parantaa myös aasialaisten oloja.

    Tosin tuossa dokkarissa taidettiin olla paljon enemmän huolissaan eurooppalaisten lapsista, jotka saavat pieniä määriä myrkkyjä (sitä ei kerrottu, että miten paljon ja millä vaikutuksella ts. miten suuri määrä vaikuttaa ja miten) ja työntekijöistä, jotka joutuvat konttien kanssa tekemisiin, ja Henkan työntekijöistä. Siellähän ne myrkyissä seisoen toisessa päässä intialaiset työskentelivät.

    ReplyDelete
  4. nuiden tummien värien sisältämien myrkkyjen takia vauvojen vaatteet ovat yleisesti vaaleita.

    ReplyDelete
  5. Mari A., kyllähän tuossa dokumentissa ainakin alussa näytettiin niitä myrkyissä seisovia työntekijöitä, puuvillan myrkyttäjiä ja sairaalassa makaavia ihmisiä Intiassa. Mutta tosiaan eurooppalaisten altistuminen myrkyille oli jotenkin korostuneesti esillä. Kai se sitten valitettavasti on vähän niin, että täällä ihmisten asenteisiin parhaiten vaikuttaa eniten itseä ja omaa napaa lähinnä olevat asiat. Toisella puolella maapalloa olevien ihmisten hätä ei niin helposti monia kosketa, kuin huoli omasta tai lapsen terveydestä. Todella surullista, mutta tavallaan inhimillistä :(

    Itse myös uskon että työntekijöiden olot paranevat ja säädöksiä laaditaan juurikin sitä kautta, että valmistajat alkavat niitä vaatia. Mikä tietysti edellyttää sitä, että myös kuluttajat vaativat eettisempää tuotantoa.

    Unikuu, näinpä. Pienille lapsille yleensäkään ei välttämättä kovin paljoa mustaa ole tarjolla, vaikka muuten Euroopassa eniten myyvä väri onkin.

    ReplyDelete
  6. Masentavaa, kaiken kaikkiaan :( Mulle muuten tuli ihan uutena tuo tieto mustista vaatteista.

    harmi kun Arena ei näy ulkomaille.

    ReplyDelete