Wednesday, September 15, 2010

Bad T-shirt news

Lisää ikäviä myrkkyuutisia: Kuluttaja-lehti testasi markkinoilla olevia T-paitoja. Myrkyllisiä ftalaatteja ja nonyylifenolietoksylaatti-nimistä ympäristömyrkkyä löytyi muun muassa Lindexin tyttöjen malliston Hello Kitty -paidasta sekä Vero Modan Mamalicious-äitiyspaidasta!  Kuluttaja-lehden lisäksi juttua aiheesta myös mm. Aamulehdessä ja Kemikaalicocktailissa.


kuvat / photos Kuluttaja-lehti

Niinpä...
Jos me täällä altistamme itsemme ja lapsemme myrkyille, miten paljon niille altistuvatkaan siellä tuotantoketjun alkupäässä työskentelevät (usein lukutaidottomat ja kouluttamattomat) työntekijät, joilla ei vain ole muita vaihtoehtoja?

On helppo rauhoitella omaatuntoaan ajattelemalla, että kyllähän tuotteet testataan - jos jokin olisi haitallista, sitä ei saisi myydä. Ikävä kyllä mm. Myrkkyä halvalla -dokumentti toi esiin, että hyvin suurta osaa Aasiasta tulevaa tavaraa ei testata mitenkään -  minkään viranomaisen tai instanssin toimesta.

Nämä uutiset lisäävät ja vahvistavat toivottavasti yhä useammalla kuluttajalla motivaatiota tuotantoprosessin huomioonottamiseen ostopäätöstä tehdessä. Joskus on valitettavasti tehtävä ikäviä kompromisseja, mutta parempi kuitenkin olla asiasta tietoinen.

Aiheeseen liittyen vinkkaan myös kivasta eettisiä lastenvaatteita käsittelevästä jutusta Uudessa Mustassa.

---

Poisonous pthalates as well as environmental poison nonylphenoletoxylate have been found from several t-shirts that are now in the Finnish market. T-shirts were tested by an independent consumer magazine Kuluttaja-lehti. These poisons were found e.g. from kids' Hello Kitty t-shirt sold by Lindex as well as from Vero Moda's Mamalicious maternity shirt!

If we are concerned about the effects of these poisons on our own health, how much should we be concerned about the workers in the beginning of the production chain? Many of them are illiterate and have no choice. Often it is easy to think that all products sold in Europe are tested and therefore safe. However, the Toxins Return documentary was a good example showcasing that there is lots of stuff coming from Asia that no authority or instance is testing at all.
I am hoping that these kind of news will raise awareness and encourage consumers to take the production process into account when making a purchase decision.

4 comments:

 1. Kiitos tästä! Itse ihmettelin miksi iltapäivälehtien sivuilla ei suoraan kerrotttu, minkä firman tuotteista on kyse. Vaan täältähän se tieto tuli;-)

  ReplyDelete
 2. Musta olisi paras, jos se tuotanto pysyisi Aasiassa ja nämä uutiset saisivat tuontantoon muutoksia aikaan. Ne säädökset, joita meillä Euroopassa on, eivät varmaan tee mitään säväystä sielläpäin maailmaa, kun ei kukaan niitä tajuakaan. Isot yhtiöt voisivat nyt miettiä, ja varmaan miettivätkin, että haluavatko pitää asiakkaansa ja alkavat valvoa asioita.

  Toinen vaihtoehto kun on, että tuotanto siirtyy uuteen paikkaan, esim. Afrikkaan ja sitten lähdetään taas alusta eli lapsityövoimasta.

  Aasiassa vaateteollisuus on iso bisnes ja kilpailu kovaa. Myöskään turvallisuuskäsitykset eivät ole millään elämän osa-alueella samaa kuin meillä. Mutta myös Aasia tarvitsee osansa maailmankaupasta.

  Tietysti parasta olisi, jos kaikki voisivat käyttää alakerran kaupassa tehtyjä vaatteita, niin kuin lapsuudessani, mutta en usko, että siihen on enää paluuta.

  ReplyDelete
 3. Aamunkukka: Jännä, ettei valmistajia / merkkejä kerrottu. Ainakin tuossa Aamulehden jutussa ne oli ihan suoraan mainittu.

  Mari A.: Samaa mieltä. Minusta on tosi hyvä juttu, että tekstiiliteollisuus työllistää porukkaa Aasiassa. Pitäisi vain kehittää reilua kauppaa ja työlainsäädäntöä ym., niin että työntekijöiden kohtelu ja työturvallisuus paranisi. Mutta kuten sanoit niin haittapuolena siinä tosiaan on, että kun siellä työntekijöiden oloja ja oikeuksia parannetaan, niin tuotantoa siirretään vieläkin halvempiin maihin. Esim. kun Bangladeshissa hiljan minimipalkkaa nostettiin, niin tästä oli juuri puhetta silloin ja varmaan tuotantoa on sieltä jo jonkin verran pois siirrettykin. Ja tosiaan sitten aloitetaan taas sieltä ihan alusta :(

  ReplyDelete
 4. Näitä on kyllä kamala lukea, vahvistaa enemmän sitä että pesen kaikki (lasten)vaatteet ennen käyttöä, vaikka niissä ei noin vaarallisia myrkkyjä olisikaan niin kyllä niissä jotain voi olla.

  Mäkin toivon että työläisten olot ja edut Aasiassa paranisivat.

  ReplyDelete