Wednesday, September 8, 2010

80-luvulta / from the eighties

Vaatteita omasta lapsuudestani on säilynyt hyvin vähän. Niinpä iloinen yllätys olikin viimeksi mummolareissulla törmätä punaiseen takkiin, jota itse olen käyttänyt 4-vuotiaana. Olin tämän jo totaalisen unohtanut, mutta ensimmäinen kohtaaminen yli kahden vuosikymmenen jälkeen toi monet muistot mieleen.


Väri ei luonnossa ole lainkaan niin "räväkkä" kuin kuvassa, vaan pikemminkin hieman viininpunaiseen vivahtava, pehmeä ja lämmin. Samettikanttaukset hihoissa, taskuissa ja hupussa ovat kaunista tummansinisen ja harmaan sekaista väriä. Merkistä ei ota enää selvää, pesulappu on puhki kulahtanut. Takissa on ohut tikkivuori, juuri täydellinen syksyyn villakangastakkikelejä odotellessa. Tytölle juuri nyt aivan sopiva. Takki, jolla on tarinansa.

Tämän äidiltä tyttärelle -perintötakin löytyminen innoitti kaivelemaan jemmavarastoja laajemminkin, koska muistin sieltä löytyvän pari muutakin omaa vanhaa, lapsille jemmaamaani takkia.

Tämä tummansininen, Piiron-merkkinen samettitakki oli 80-luvun loppupuoliskolla jo melkoisen out. Muistan, etten olisi sitä mielelläni käyttänyt, sillä näin vanhanaikaista takkia ei ollut kellään muulla. Siksi takki onkin hyvin säilynyt ja lähes käyttämätön. Koko on 130, joten saa meilläkin odotella mahdollista käyttöä vielä jonkin aikaa.

Tämän takin muistan saaneeni 5-vuotiaana ikään kuin kevättakiksi. Takki ostettiin pienestä lastenvaateliikkeestä ja merkki on Teelikamenten. Tähän sain muistaakseni myös tummansiniset asusteet, ohuen pipon ja käsineet. Olen säästellyt tätä ensisijaisesti pojille, mutta kuten edellinen takki, tämäkin on sen verran reilu että saa odotella käyttöä vielä parisen vuotta.

--

I found my old red coat while visiting grandparents. I remember using it as 4-year-old. The red color is not so bright in real life, but softer and warm. The corduroy in the sleeves, pockets and hood is a beautiful dark blue/grey combination. Very beautiful color. Luckily the size is just perfect for my daughter now. A great autumn jacket which has a story!

I got so enthusiastic that had to explore what else I had stored from my childhood for my kids. I found a couple of other jackets too, a dark blue corduroy coat and a "spring coat" which I think would be nice for my boys.

2 comments:

  1. Oi! Mullakin on lapsuuden teelikamenten tallessa! :)
    Harmi vaan, että löysin sen vasta, kun oli jo valmiiksi pieni pampulalle.
    Ja vaikka onkin vaaleansininen, niin mekkotakkimallia, joten ei viitsi piiperöistäkään siihen pukea. ;)

    ReplyDelete
  2. Minä olen löytänyt jonkun Teelikamentten vaatteen kirpputorilta.

    ReplyDelete