Friday, August 6, 2010

Made in the EU

Jo useamman vuoden on minulla ollut halpaketjujen suhteen melko protektionistinen ostostrategia: ostan niistä pääasiassa vain mahdollisimman lähellä, mielellään EU:ssa tuotettuja vaatteita. Zara onkin tässä mielessä ollut positiivinen yllätys muiden joukossa - sieltä on tällä kriteerillä aina silloin tällöin löytynyt jotain lapsille, vaikka tietysti suurin osa vaatteista on ollutkin kiinalaista, intialaista tai bangladeshilaista alkuperää.

Villakangastakki made in Bulgaria

Tänä syksynä Zara-visiitti yllätti positiivisesti. Ylivoimaisesti suurin osa vaatteista näkyi olevan tehty Euroopassa tai lähialueilla: Espanjassa, Portugalissa, Bulgariassa, Romaniassa, Turkissa... Kolme viimeistähän tosin luokitellaan myös tuotannon kannalta riskimaiksi ja monia epäkohtia varmasti löytyy niistäkin, mutta silti rohkenisin arvella, että etenkin EU:n sisällä esim. ihmisoikeusasiat ja työlainsäädäntö saattavat olla aavistuksen verran paremmalla tolalla kuin muutamassa muussa nimeltä mainitsemattomassa kaukaisemmassa maassa.

Paita made in Turkey

Ainakin tyttöjen osastolla ovat ne kaikkein halvimmat kiinalaiset ja bangladeshilaiset perustrikoopaidat ja -neuleet vaihtuneet Turkissa valmistetuiksi. Herää kysymys, onko kyseessä ihan tietoinen strategia Zaralta siirtää tuotantoa takaisin Euroopan suuntaan ja lähialueille, vaiko puhtaasti sattumaa? Joka tapauksessa mielenkiintoinen havainto - ja hienoa, että työllisyyttä tuetaan myös Euroopassa, josta työpaikat ovat uhkaavaa vauhtia halvemman tuotannon maihin katoamassa.

Tähän loppuun on ihan pakko linkittää (taas kerran) Ipanaelämää-blogin mainio aihetta sivuava postaus.

4 comments:

  1. Mielenkiintoista, eikö Zaraa just ole haukuttu näistä aasialaisista tehtaista (H&M:n ohella)... tarkastin Zaran vaatteet, mitä meillä on ja niissä valmistusmaa 2xBangladesh, 1xKiina ja Turkki.

    ReplyDelete
  2. Zaran vaatteiden etikettejä olen itsekin mielenkiinnolla tutkinut, Kiinan lisäksi on ollut Portugali ja Turkki monessa. Vaatteissa häiritsee epätasainen laatu epäselvän tuotantoketjun ohella. Mutta edelleen jostain syystä kuvittelen Zaran olevan eettisempi kauppa kuin Henkkarin, voi tietysti perustua vai mielikuviin...

    ReplyDelete
  3. Jossainhan juuri uutisoitiin, että Kiina ei ole enää niin edullinen tuotantomaa ja siksi tuotanto siirtyy halvempiin maihin, pääasiassa Bangladeshiin. Monessa vaatteessa nykyään lukeekin jo Bangladesh...

    Portugalissa ainakin on länsimainen työlainsäädäntö, joten siellä valmstetut pitäisi olla ok eettiseltä kannalta.

    ReplyDelete
  4. Mari A., siis aiemminhan Zarassa on ollut paljon aasialaista tuotantoa, mutta nyt tänä syksynä esim. tyttöjen vaatteissa näkyy olevan aika paljon esim. Turkissa valmistettua.

    Roosa, mielikuvat ovat kyllä tosi vahvoja näissä asioissa!

    Vintage living, sepä se, kun taas Bangladeshin taannoisen minimipalkkojen nousun myötä uutisoitiin, että tuotantoa siirretään myös sieltä vieläkin halvempiin maihin. Ahneudella ei ole kyllä mitään rajaa. :(

    ReplyDelete