Monday, September 28, 2009

Hanki parempaa luettavaa!

Perinteinen printtimedia on vaikeuksissa, eikä meillekään ole sanomalehtiä tullut enää vuosiin. Digilehdissä on puolensa, mutta kuitenkin (Kindleä tai muuta vastaavaa e-readeria odotellessa) tykkään edelleenkin selailla aikakauslehtiä ihan paperiversioina. Tietyntyyppinen lehtikonsepti vain istuu huonosti digitaaliseen formaattiin, jos pointti on se, että lehteä voi selailla silloin tällöin ruokapöydässä tai jonakin minuutin kestävänä vapaahetkenä. :)

Tänään lähimarketissa satuin kävelemään lehtihyllyn ohi ja panin merkille sellaisen mielenkiintoisen ilmiön, että jopa koira-aiheisia lehtiä on valikoimissa enemmän kuin lapsiaiheisia: Lapsiaiheiset lehdet: Kaksplus, Meidän Perhe, 9kuukautta ja ruotsalainen Mama.Koiralehtiä ja muita harrastusaiheisia lehtiä.

 Ajatukseni palasi jälleen parin vuoden taa, jolloin suppeisiin valikoimiin kyllääntyneenä laitoin Akateemiseen palautetta olemattomasta lapsi- ja perheaiheisten lehtien valikoimasta (Vauvan ja Kaksplussan lisäksi valikoimissa taitaa olla tasan yksi ulkomainen lehti, eikä sekään kovin kummoinen). Ehdotin useita sekä lastenhoitoon ja -kasvatukseen että muotiin ja pukeutumiseen keskitttyviä lehtiä valikoimiin hankittavaksi, mutta sain vastaukseksi, ettei tällaisille lehdille ole kysyntää suomalaisten vanhempien keskuudessa :(

En edelleenkään tiedä pitäisikö tätä väitettä uskoa vai ei. Ehkä suurta yleisöä ei tosiaankaan kiinnosta, mutta luulenpa, että ihan varmasti muutamalle Petitin, Juniorin, MilKin tai Cookien irtonumerolle löytyisi ostajia - suosikistani Motheringista puhumattakaan.. Valitettavasti ainakin minut Akateeminen on nyt menettänyt lehtiasiakkaana, koska juuri muita kuin tämän aihepiirin lehtiä en irtonumeroina nykyään osta. :) Ja kun Akateemisen lehtivalikoimia katsoo, niin onhan siellä myynnissä muitakin jos jonkinlaisia pienilevikkisiä ja suppeisiin aihepiiriin keskittyviä lehtiä, joille varmastikaan ei ole kovinkaan paljon kysyntää.

Bebesille, yhdelle suosikkiputiikeistani, pisteet siitä että myynnissä on (mahtavien kirjojen ja muiden tuotteiden lisäksi) mm. Juniorin ja Pregnancy & Babyn irtonumeroita.


4 comments:

 1. Mielenkiintoinen näkökulma, että me vanhemmat olisimme marginaaliryhmä. Pistää miettimään - pitääkö tulkita niin, että vanhemmuus on niin marginaalinen aihe, ettei siitä kiinnostuneisiin kannata panostaa. Kamala ajatus.

  ReplyDelete
 2. Olen täysin samaa mieltä! Lisää lehtivalikoimaa!

  ReplyDelete
 3. Pitäisikö kerätä adressi Akateemiseen? Vai marginaalia muka?
  Voi tietysti olla että hinnoittelisivat lehdet niin että niitä ei ostaisi kukaan, mutta nykyinen tarjonta on surkeaa. Olen myös miettinyt tilaamista, tällä hetkellä vaihtokurssit ovat aika suopeita.

  ReplyDelete
 4. Samaa olen miettinyt, että jonkinlainen addressi voisi olla paikoillaan :) Kaivelin tuon vanhan mailin inboxistani ja tarkalleen ottaen saamani viesti oli siis, että ulkomaisten vauva- ja lapsiaiheisten lehtien "kysyntä on ollut kovin vaatimatonta." Kuulemma ovat kokeilleet eri lehtiä mutta joutuneet luopumaan niistä heikon kysynnän takia. :(

  Itselleni tulee tällä hetkellä Cookie johon olen ollut vähän pettynyt ja kyllästynytkin jo. Irtonumero silloin tällöin olisi jees mutta nyt joka numerossa on samat mainokset ja samat jutut. Kaiken lisäksi ärsyttää kun ennättivät mitään kysymättä veloittaa luottokortilta jo tilauksen ensi vuodeksi, eivätkä huomioineet vaikka yritin perua tilauksen. Mrrr.

  Mothering-lehti minulle on tullut myös ja siitä tykkään hurjasti. Tilaus tyssäsi siihen, kun sitä ei pystynyt uusimaan (ainoastaan USAssa ja Canadassa asuvat tilaajat voivat uusia tilauksen netin kautta :( Nyt olen tosin pohtinut uuden tilauksen tekemistä kokonaan. Digiversio olisi tietysti ekologisin ja sitä kovasti promotoivatkin, mutta olisi se paperinenkin vaan tietyissä tilanteissa ihan kätevä...

  ReplyDelete