Monday, April 19, 2010

Nuukailuviikko

Tänään alkaa valtakunnallinen Nuukuusviikko, jota vietetään tänä vuonna teemalla "Vähemmän kulutusta, enemmän elämää".

 kuva: Juho Hellsten / Nuukuusviikko.fi

"Nuukuusviikon aikana esitellään sellaisia ekologisesti kestäviä ja mielekkäitä elämäntapavalintoja, joissa keskeistä on yhteisöllisyys, itse tekeminen, jo olemassa olevan tiedon hyödyntäminen ja tarpeettoman luonnonvarojen käytön välttäminen. Viestimme on, että ekologisesti kestävät elämäntavat eivät välttämättä vaadi luopumaan sellaisesta, joka olisi yksilölle elintärkeää. Meidän kannattaa miettiä, miksi pitäisi jatkuvasti nostaa varustetasoa, jos se ei edes paranna elämänlaatua! Ulkokohtainen elintason nostaminen voikin viedä huomiota hyvinvoinnin ja perustarpeidemme kannalta merkittäviltä asioilta.

Nuukuusviikon tarkoituksena on rohkaista suomalaisia vähentämään henkilökohtaista luonnonvarojen kulutusta. Teemaviikolla esiteltävistä elämäntaparatkaisuista voi ottaa vinkkejä omaan arkeen asumisratkaisujen, ruuan hankinnan, liikkumisvalintojen ja työhön käytetyn ajan puitteissa. Asioiden tärkeysjärjestystä on hyvä pysähtyä miettimään. Suomessakin on mahdollista elää vähän kuluttavaa, mutta elämyksellistä arkea!

Talousjärjestelmämme rakenteiden vuoksi monet päivittäiset tekomme vaikuttavat myös toisella puolella maapalloa asuvien elinympäristöön ja heidän oikeuksiensa toteutumiseen.

Oikeiden valintojen tekeminen antaa sekä itselle että läheisille iloa ja kokemuksen omia tarpeita tyydyttävästä ja omien arvojen mukaisesta elämästä. Mielekkyyttä elämään voivat tuoda asumiseen, liikkumiseen, syömiseen ja työhön liittyvät kestävät valinnat, joiden kautta toteutuvat yhteisöllisyys, vapaa-aika, itse tekeminen ja omaehtoisuus. "  (Nuukuusviikko.fi)    

Aihepiirin ympärillä tapahtuu näinä päivinä muutenkin, mm. ensi viikonlopun Kierrätystehtaan sekä erilaisten kirppisten (mm. Myyrmäkihalli, Hertsikan iso pihakirppis) merkeissä. Teemaan liittyviä postauksia luvassa myös täällä.


          

3 comments:

  1. Auts, mä aloitin siis nuukailun shoppailemalla=(

    ReplyDelete
  2. jarna, eipä tässä itsekään ole viime aikoina tullut niin kovin nuukailtua, mitä lasten vaatteisiin tulee. :( Hyvä kampanja kuitenkin mielestäni, koska haastaa pohtimaan yleisemmällä tasolla omia elämäntapoja. Kuten tuolla artikkelissa todettiin niin usein ne arjen isot asumis-, liikkumis- ym. ratkaisut ovat niitä, joilla on eniten vaikutusta ja niitä on varmasti ihan hyödyllistä miettiä ja haastaa, samoin kuin turhan kulutuksen minimointia. Mutta kuten joskus hyvin mainitsitkin niin olen samoilla linjoilla sun kanssa siitä että muutos tapahtuu pienin askelin ja ihan niistä pienistä valinnoista alkaen - täysin toiseen ääripäähän Pentti Linkolan tyyliin on monen vaikea yks kaks mennä eikä se kaikille ole mahdollista tai tarkoituksenmukaistakaan :D

    ReplyDelete
  3. Luen tosi mielellään postauksia tästä aiheesta. Teen kovasti töitä oman kulutuksen vähentämiseksi ja se on vaikeaa. Tosi vaikeaa. Alunperinkin olen ollut järkevä kuluttuja, mutta nyt tosissani yritän olla ostamatta muuta kuin todella perusteltuun tarpeeseen ja silloinkin miettiä mitä erilaisia vaihtoehtoja tuotteen hankkimiseen on. Miten keräilijä esteetikko ja perfektionisti pystyy siihen?

    ReplyDelete