Thursday, February 25, 2010

Farkkujuttuja

Vihreät vaatteet -blogissa oli hyvä juttu liittyen farkkutuotannon epäkohtiin ja hengenvaarallisen hiekkapuhallusmenetelmän käyttöön viimeistelyprosessissa. Aiheesta on alunperin ollut puhetta täällä.


"Farkkujen viimeistelyssä kuluneen ulkonäön saamiseksi on käytetty pitkään hiekkapuhallusta, jonka takia pelkästään Turkissa tuhannet työntekijät ovat sairastuneet ja kymmenet kuolleet. Koska tehtaissa ei ole käytetty tarvittavaa suojausta eikä ilmastointia, työntekijät ovat hengittäneet hiekkapölyä. Tämä pöly jää keuhkoihin aiheuttaen sairauden nimeltä silikoosi (pölykeuhkotauti), johon ei ole parannuskeinoa.

EU:n alueella manuaalinen hiekkapuhallus on kielletty, ja EU-jäsenyyttä tavoittelevassa Turkissakin kielto astui voimaan noin vuosi sitten. Kuitenkin edelleen tehtaita epäillään menetelmän käytöstä.

Suuri syy siihen, että tällaista edelleen tapahtuu, on valvonnan puute. Vähimmäisvaatimuksena on noudattaa kunkin maan lakeja, mutta esimerkiksi Kiinassa ihmisoikeudet eivät ole kovassa huudossa. Monissa maissa valvonta on riittämätöntä, ja tehtaita pyöritetään lain valvovan silmän ulottumattomissa.

Valvonnan lisäksi toinen iso syy on yksinkertaisesti nykyisen vaateteollisuuden tapa toimia: länsimaiset yritykset haluavat tehtaiden valmistavan vaatteita yhä enemmän, yhä nopeammin ja yhä halvemmalla. Kiristynyt kilpailutilanne ajaa tehtaita käyttämään epäeettisiä toimintatapoja, kuten halpaa ja nopeaa hiekkapuhallusta, joka vaarantaa työntekijöiden terveyden.

Epäeettisesti toimiva tehdas tai alihankkija voi joutua sulkemaan ovensa tai se voi saada rahallisia sanktioita, mutta kyseisessä tehtaassa farkkunsa valmistuttava yritys voi helposti pestä kätensä asiasta. Vaateyritys kun harvoin toimii samassa maassa, missä se teettää vaatteensa, ei kyseisen maan lait koske niitä. Suurin vahinko on yritykselle koituva imagohaitta, joka voidaan peitellä uusilla markkinointitempauksilla ja sama tuotantotapa saa jatkua." (Vihreatvaatteet.com)

Itse käytän paljon farkkuhameita, ja olenkin niistä suurimman osan ostanut kirppareilta, koska kauppojen tarjonnasta on nykyään hyvin vaikeaa löytää mieluisia. Kuyichi on ollut paljon viime aikoina esillä siellä sun täällä ja se olisi houkutteleva vaihtoehto, tosin hameita ja/tai lasten farkkutuotteita ei tietääkseni ainakaan vielä ole valikoimissa. :(

Lasten farkkujen kannalta hyvä kompromissi ovat esimerkiksi Imps&Elfsin farkut. I&E kuuluu Made-By -organisaatioon, jonka tavoitteena on tehdä tuotantoprosessi eettisemmäksi sekä läpinäkyväksi ja helpommin seurattavaksi kuluttajallekin. 

Meiltä löytyy pojalta Imps&Elfsin farkut (kuvassa) ja voin suositella! Ovat varsin pitkäikäiset sädettävän kuminauhavyötärön ansiosta ja siinäkin mielessä hintansa väärti. Suomessa näitä, kuten muitakin saman merkin tuotteita, myy IpanaJamit.

No comments:

Post a Comment