Wednesday, December 30, 2009

Vuoden turhake

Olen ilmeisesti tulossa vanhaksi, sillä antipatiani ilotulitteita kohtaan ovat vain kasvaneet vuosi vuodelta. Olipa siis iloinen yllätys huomata, että tämän Vuoden Turhakkeeksi on valittu ilotulite. Aiheesta kertoo Suomen Luonto -lehti.


Rakettien sijaan vuoden vaihtumista voi juhlistaa vaikkapa kynttilänvalossa tunnelmoimalla.

"Suomen Luonto on valinnut Vuoden turhakkeen kymmenennen kerran. Ilotulitteiden valintaan vaikuttivat roskaantuminen, ilman saastuminen, melu sekä tapaturmat räjähteiden valmistuksessa ja käytössä. Ilotulitteiden taakkaa kasvattaa vielä lapsityövoiman käyttö Aasiassa, missä suurin osa meilläkin kaupan olevista ilotulitteista valmistetaan.Suomessa myydään noin pari miljoonaa ilotulitetta vuosittain. Uudenvuodenyönä taivaan tuuliin lentää arviolta kymmenen miljoonaa euroa.


Ilotulitteiden ilmansaasteista haitallisimpia ovat pienhiukkaset, joita saattaa esimerkiksi uudenvuodenyönä
olla ilmassa monikymmenkertaisesti vallitsevaan tasoon verrattuna. Lisäksi ilmaan leviää raskasmetalleja,
etupäässä kuparia, sekä pieniä määriä niin sanottuja supermyrkkyjä kuten dioksiinia ja furaaneja. Ilotulitteista syntyy myös melkoinen kasa jätettä. Viime uudenvuoden juhlinnasta kerättiin pelkästään Helsingissä arviolta 20 siirtolavallista ilotulitus- ja muuta roskaa. Roskista noin 80 prosenttia kerättiin puistoista.


Turvatekniikan keskuksen Tukesin tilaston mukaan silmävammoja sattui viime vuonna 46 juhlijalle ja toissa
vuonna 44 juhlijalle. Puolet heistä oli lapsia tai nuoria. Vuoden 2007–2008 juhlinnan yhteydessä syttyi 208
tulipaloa, joista kolmessa aiheutui henkilövahinkoja." (koko artikkeli täällä)

2 comments:

  1. Hyvä valinta! Tänään ruokakaupassa pisti oikein ärsyttämään se, miten paljon raketteja ostetaan ja ammutaan taivaan tuuliin. Rakettipisteen edessä jonotettiin, tuupittiin ja antaumuksella valkkailtiin isoja kasoja turhakkeita. Odotan aikaa, jolloin ne kiellettäisiin kokonaan.

    ReplyDelete
  2. Hyvä turhake. Jotenkin tuntuu, että nuo tulipalot on karmeampia kuin vammat. Ehkä törkeästi sanottu, mutta useinhan nuo silmä- ym. vammat tapahtuu juuri ilotulittelijoille itselleen, tulipalot aivan sivullisille. Jotka saattavat olla omassa kodissaan rauhassa nukkumassa, kun tuolla turvassa syttyykin tulipalo..

    No ok, karmeita nuo vammat kanssa.

    ReplyDelete