Friday, December 11, 2009

Myrkkyleluja taas joulumarkkinoilla

Kuluttajavirasto on jälleen testannut joulumarkkinoille suunnattuja leluja, ja viidestäkymmenestä vain reilu puolet (27 lelua) täytti niille asetetut turvallisuusvaatimukset.Tämän Lastentarvikkeen maahantuoman vauvan pallon keinonahkainen materiaali sisältää 22-26 %  (DEHP-) ftalaattia. Lisäksi pallon keltainen keinonahkainen materiaali sisältää 98 mg /kg siirtyvää lyijyä. Ostaisitko tällaisen vauvallesi?

 "Viidestä lelusta - kahden ammuslelusetin ammuksista, vauvan pallosta, nukkesetistä ja lääkärilaukkusetistä - löytyi liikaa ftalaatteja. Ftalaatit ovat yhdisteitä, joita käytetään muovin pehmittiminä. Koska osa ftalaateista on määritelty lisääntymiselle vaarallisiksi aineiksi, niiden käyttöä leluissa ja lastenhoitotarvikkeissa on rajoitettu.

Vauvan pallosta löytyi ftalaatin lisäksi liikaa lyijyä. Myös ammusleluissa oli ftalaatin lisäksi muita vakavia turvallisuuspuutteita. Toisen ammusten suojuksina olevat imukupit irtosivat liian helposti, toisessa puolestaan oli 11-kertaisesti liian voimakas laser ja ammusten liike-energia oli liian suuri.

Turvallisuudeltaan vakavasti puutteellisia leluja olivat myös pehmoleluapina, josta löytyi liikaa lyijyä, nuppipalapeli, josta irtosi pieniä osia sekä kaksi naamiaisasua ja pehmohevonen, joissa oli standardin vastaisia naruja.

Muita rakenteellisia puutteita oli neljässä lelussa. Mustekalakylpylelu ja kylpylelusetin pingviini eivät sovi lapselle, joka ei osaa istua ilman tukea, saippuakuplaliuoksessa oli bakteereja ja Yo-yo–pallossa pitkä varsi, joka voi kietoutua kaulan ympärille.
 

Valmistajilla, maahantuojilla ja myyjillä vastuu siitä, että lelut ovat turvallisia ja täyttävät niille asetetut standardit. Kuluttajavirasto muistuttaa, että leluissa pakollisena oleva CE-merkintä ei takaa lelun turvallisuutta. CE-merkinnän käyttämiseen ei tarvita viranomaisen hyväksyntää tai etukäteistestausta. Merkintä on ainoastaan yrityksen oma ilmoitus siitä, että lelu täyttää turvallisuusvaatimukset."

(lähde: Kuluttajavirasto) 

No comments:

Post a Comment