Friday, January 15, 2010

Verta, hikeä ja t-paitoja

Kivojen lastenvaatteiden pimeämpi puoli on asia, joka ainakin itselläni tuntuu kausittain olemaan pinnalla välillä enemmän ja välillä taas vähemmän.

Retrohuuman aikaan kotimaista oli helppo suosia. Kaikki valmistajat tuntuivat yhtäkkiä löytäneen retrokankaat ja kierrätysmatskut. Nyt, kun retroinnostus on hiipunut, on pakko myöntää, että eettisyysaspektia on tullut useammin katsottua läpi sormien.BBC:n neliosainen Verta, hikeä ja t-paitoja -dokumentti löytyy täältä. Suosittelen. Sangen pysäyttävää taas kerran. Kauniit Monsoonit taitavasti applikoituine pienine yksityiskohtineen näyttävät taas vähän erilaisilta...

Mutta ihan oikeasti: kuka alkaisi Suomessa valmistaa kivoja, kauniita, ei-retroja lastenvaatteita? Let Them Eat Cake tai vaikkapa tämä paita on yksi hyvä esimerkki siitä, miten kierrätys/vintagekankaita voi hyödyntää muutenkin kuin ruskea-keltainen-oranssi-retrohengessä.


Talvivaatteetkin ovat iso mutta: haalarit taitavat kaikki olla halpatuotantoa, Rasaviliä lukuunottamatta, jossa taas kuosit ja ulkonäkö eivät välttämättä iske. Gore-kenkiä jos halajaa, niin sama juttu niiden kanssa. Höh.

4 comments:

 1. Mä oon jo vuosikausia haaveillu just tollasen putiikin perustamisesta;). Haaveeksi jääneekin, Suomessa kun ei oikein elä samalla palkalla kuin Intiassa tms... Ja jos ilmaseks/tappiolla tekee, niin omia ja kavereitten lapsiakin onneksi riittää vaatetettavaksi:).

  ReplyDelete
 2. Anna, olisin kyllä vakioasiakas sun putiikissa! Siitä vain perustamaan! :)

  Eipä muuten pahemmin elä Intiassakaan sikäläisellä palkalla. Tuossa dokumentin ekassa osassa esiteltiin yksi Intian parhaista tehtaista - omistajan sanojen mukaan "tehtaiden Rolls-Royce" jossa valmistettiin mm. Calvin Kleinin, H&M:n ja Gapin vaatteita. Tahti oli hurja (paidankauluksen ompeluun aikaa sai käyttää minuutin, paidanhelman ompeluun 30 sekuntia) ja jos ei yltänyt näihin tavoitteisiin siirrettiin alemman tason tehtäviin (vaatteita silittämään, jossa piti silittää 50 vaatetta tunnissa, tai jos siinäkään ei pärjännyt, niin paitoja napittamaan). Kuri kovaa ja isoveli valvoo-henki koko ajan tsustalla. Päivän palkka kaikesta tästä noin kaksi puntaa. Sillä ei saanut edes deodoranttipurkkia sikäläisestä kaupasta eikä juuri mitään muutakaan. :( Ja tämä oli sentään yksi parhaista tehtaista jossa työlainsäädäntöä ym. noudatetaan edes jotenkin, hikipajoissa meno onkin sitten vielä monin verroin ankeampaa ja palkka pienempi.

  ReplyDelete
 3. Hello,

  Would you happen to have an email address that you wouldn't mind I contacted you at ? Thanks in advance.

  Anne-Sophie from Smallable

  ReplyDelete
 4. Hi Anne-Sophie,

  Thanks for leaving a comment. You can reach me via prinsessaleikkeja@luukku.com.

  ReplyDelete